TERCHOVÁ: Turisti stále môžu spoznať tradičný salaš a ochutnať syr či žinčicu

10.08.2012 Žilina

Terchová 10. augusta (TASR) – V Terchovej môžu turisti ešte stále navštíviť tradičný salaš s bačom, honelníkmi a klasickými výrobkami – syrom a žinčicou.

"Originálny salaš je ten, na ktorom dostanem žinčicu, krajec syra, môžem si ho osoliť a v pokoji zjesť. A v čistote. Toto už skutočne na salašoch v Terchovej je, čo ma veľmi teší. Ale stáva sa, že prídete a nemajú výrobky. Pretože dopyt je veľmi veľký," povedal šéf Združenia turizmu Terchová (ZTT) Jozef Mičo.

Ľuďom, ktorí sa venujú salašníctvu, vychádza podľa neho ZTT v ústrety. "Snažíme sa vytvárať im podmienky. Teraz v Terchovej pôsobí jeden podnikateľ, ktorý všetko obrába, vykáša, mulčuje. Sme radi, že tu taký človek funguje. Pretože dotvára krajinotvorbu. Má salaš a snažíme sa mu maximálne vyjsť v ústrety, pokiaľ od nás niečo potrebuje. Pretože si uvedomujeme, že v kraji, ako je Terchová, je to veľmi potrebné," skonštatoval šéf ZTT.

Doplnil, že momentálne sú v Terchovej dva salaše. "Dá sa na nich zažiť a vidieť všetko to naturálne. V kancelárii ZTT sa veľa návštevníkov pýta, či tu taký salaš je, kde by ho mohli vidieť a ako sa k nemu dostanú. A v obci je na každom kúsku nejaký domček, kde sa predávajú pravé ovčie výrobky," dodal Mičo.

V návštevnosti Terchovej už niekoľko rokov vedie slovenská klientela. "V poslednom čase Slovenská agentúra pre cestovný ruch aj niektoré médiá pochopili, že je dobré propagovať Slovensko na Slovensku. Že mnoho ľudí nevie o našich krásnych zákutiach. Na druhom mieste je česká klientela. Jej nárast je citeľný, čo je pre nás veľmi pozitívne vzhľadom na mentálnu blízkosť a minimálnu jazykovú bariéru. Na treťom mieste je poľská klientela a potom sú všetky ostatné štáty," uviedol Mičo.

"Okrem prekrásnej prírody, ktorú nám dal pánboh do vienka, sa snažíme všetko dotvárať tak, aby mal turista dôvod prísť. A oveľa dôležitejšie je, že sa k nám vráti. O to sa snažíme zo všetkých síl," uzatvoril šéf ZTT.
 

Vyberte región